Kolendra to umiarkowanie popularne w Polsce zioło. Przypomina nieco pietruszkę, jeśli chodzi o kształt listków, ale też często ją zastępuje w kuchni. Ma mocny smak i doskonale komponuje się z każdym daniem mięsnym. Można odrobinę listków dodawać również do herbatki lub koktajlu, który sobie przygotowujemy. Świeża kolendra jest również dobrym dodatkiem do każdej niemal surówki czy sałatki. To zioło ma nie tylko szereg cennych walorów smakowych, ale także zdrowotnych. Kolendrę od wieków uznaje się za leczniczą, głównie ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Leczy się nią na przykład stany zapalne stawów czy oparzenia, ale wpływa ona pozytywnie także na działanie wielu organów wewnętrznych, w tym wątroby i całego układu trawiennego. Kto dotychczas nie próbował kolendry powinien zmienić nawyki i wprowadzić w ten sposób do swojej kuchni nowe smaki. Tym bardziej, że kolendra jest często obecna w kuchni azjatyckiej. Czerpmy inspiracje z innych, bardziej aromatycznych, ale też zdrowszych kuchni…
Co przyjmować na problemy ze snem ?
Jak większość pośród nas doskonale wie ludzki organizm najlepiej regeneruje się w trakcie snu. Im lepsza jakość snu tym lepsza regeneracja zmęczonego organizmu. Jeśli mamy problemy ze snem warto zdecydować się na suplementy diety z ornityną. Związek ten uczestniczy w procesie usuwania amoniaku z mięśni i całego organizmu. Ornityna wykazuje ponadto działanie uspokajające. Ornityna przekłada […]